Saturday, March 20, 2010

MENU HARI INI

Hari ini ju masak laksa dan pencuci mulut jelly mangga konnyaku dan dadih haney dew. Cuaca panas macam ni menyebabkan anak-anak nak sangat makan makanan yang sejuk....Bab laksa pulak...anak-anak suka makan...dah mak ju bekalkan dengan bunga kantan dan daun kesum...dengan tak sabar-sabar jupun masaklah.


Tak makan nasi lah sehari ni...menghadap laksa..(tak taulah laksa Penang ke laksa Kedah ke...susah-susah laksa Jue lah!)  Menunya main hentam aje...main rebus semuanya dengan isi ikan yg telah direbus + cili kering + bawang besar + belacan  = blender.  Letak asam keping, daun kesum, bunga kantan...garam...rebus sampai masak...rasa...rebus...rasa...sampai sedap.  Dah sedap...hidangkan lah.



Jelly mangga konnyaku...ni ju ambil resipi dari Mat Gebu (Dapur Tampa Sempadan).  Ambil resipi lain buat resipi lain.  Nor beli nata de coco perisa mangga dan kita orang masak ikut cara memasak jelly konnyaku dalam kotaknya...jerang aje...pastu...letak nata de coco dan mangga yang didadu ke dalam  "mole" yang baru dibeli di Giant.  Lepas tu sejukkan dan hidangkan.


Dadih Honey Dew...ini pun sama gak.  Baca cara membuatnya di peket dadih ni. Jerang sampai masak semuanya...dan tuangkan dalam plastik bulat kecil dan acuan ketupat...dan sejukkan dalam peti ais dan siap hidangkan dengan nata de coco... Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment